Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne. W czerwcu i lipcu w siedmiu miastach odbywać się będą półfinały festiwalu, na których lokalni producenci powalczą  o uznanie jury i publiczności.

 

 

Impreza organizowana jest już po raz jedenasty przez Samorząd Województwa Małopolskiego. Podczas każdego półfinału, jak również w trakcie finału, organizowany jest konkurs "Małopolski Smak", w którym zgłoszone produkty i potrawy ocenia komisja konkursowa, która przyznaje Grand Prix oraz II i III miejsce. Zwycięzcy półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty z całej Małopolski. 

 

Półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku w roku bieżącym odbywać się będą w następujących miastach i terminach:
•    7 czerwca   - Wieliczka
•    14 czerwca - Oświęcim  
•    21 czerwca - Wadowice
•    5 lipca        - Miechów
•    13 lipca      - Nowy Targ
•    19 lipca      - Tarnów
•    26 lipca      - Stary Sącz
•    29-30 sierpnia  -  wielki finał, plac Wolnica w Krakowie

 

Producenci zgłaszają produkty do konkursu w  kategoriach:

a)    „Ekologiczne przysmaki” – przetwory i potrawy zawierające produkty wytwarzane w gospodarstwach i przetwórniach podlegających certyfikacji na zgodność z zasadami rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa ekologicznego. Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym na terenie Unii Europejskiej regulowana jest rozporządzeniem Rady 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. W Polsce szczegółowe warunki wprowadzenia w życie powyższego rozporządzenia reguluje Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 roku o rolnictwie ekologicznym,
b)    „Tradycyjne specjały” – produkty z małopolskiej Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub przetwory i potrawy zawierające te produkty, a także produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej lub przetwory i potrawy zawierające te produkty
c)    „Smakołyki z legendą” - inne produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię dotyczącą ich wytwarzania, tradycji, procesu produkcji, itp. Historia taka powinna zostać dostarczona razem ze zgłoszeniem udziału w kiermaszu w formie pisemnej. Długość tekstu poświęconego historii nie powinna przekraczać 1 strony A4,
d)    „Jak u mamy” – związane z tradycją kulinarną małopolskie przetwory i potrawy prezentowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne, stowarzyszenia i inne organizacje.

 


Zgłoszenia produktu do konkursu należy dokonać w następujących terminach:
•    półfinał wielicki – do 25 maja 2015 r.
•    półfinał oświęcimski – do 1 czerwca 2015 r.
•    półfinał wadowicki – do 8 czerwca 2015 r.
•    półfinał miechowski – do 22 czerwca 2015 r.
•    półfinał nowotarski-  do 29 czerwca 2015 r.
•    półfinał tarnowski – do 6 lipca 2015  r.
•    półfinał sądecki – do 13 lipca 2015 r.
•    kiermasz finałowy – do  27 lipca 2015 r.

 

Zapraszamy producentów do udziału w Małopolskim Festiwalu Smaku i zapoznania się z Regulaminem wydarzenia.

 

Do pobrania:
1.    Regulamin
2.    Formularz Zgłoszeniowy