W najbliższą niedzielę, 31 października, o godz. 10.25, na antenie TVP 1, zobaczymy kolejny odcinek programu z cyklu „Klasztorne smaki”. Tym razem popularny i lubiany śląski kucharz Remigiusz Rączka odwiedzi trzebińskich Salwatorianów.

Kadr z programu kulinarnego

Popularny kucharz Remigiusz Rączka z wizytą w Trzebini. FOTO. TVP1

"Klasztorne smaki” to projekt kulinarno-podróżniczy, który ma na celu przybliżenie dziedzictwa kulinarnego polskich klasztorów. Co zakonnicy wnieśli do polskiej kuchni? Jakie smaki, dania, przyprawy spopularyzowali? Co z dawnych tradycji pozostało do dziś? Poszukiwanie klasztornych smaków to również okazja do niezwykłej podróży po Polsce szlakiem ciekawych polskich klasztorów, poznanie historii tych wyjątkowych miejsc i przybliżenie historii i reguł zakonów, które od lat w Polsce istnieją.

W kolejnym odcinku programu Remigiusz Rączka odwiedza Salwatorianów z Trzebini. Wspólnie z księżmi Mirosławem i Wojciechem kucharz przygotowuje przepisy z salwatoriańskiej książki „Misje od kuchni” - kurczak po filipińsku z bananami i albański byrek z mięsem.

emisja: TVP 1 - niedziela 31.10.2021, godz. 10.25, reżyseria Aneta Chwalba, producent wykonawczy: TVP 3 Katowice.

 (źródło: TVP)