W związku z wejściem w życie nowych regulacji związany z przetwarzaniem danych osobowych – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE – (RODO) prosimy o zapoznanie się z poniższą polityką prywatności w zakresie danych osobowych przetwarzanych w ramach witryny www.trzebinia.pl.

I. Administrator

Administratorem danych osobowych udostępnianych w ramach witryny naszej witryny jest Burmistrz Miasta Trzebinia, działający przy pomocy Urzędu Miasta Trzebini
ul. Marszałka Piłsudskiego 14, 32-540 Trzebinia, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

II. Inspektor Ochrony Danych

Z wyznaczonym Inspektorem Ochrony Danych skontaktują się Państwo pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

III. Dane osobowe

Zgodnie z RODO dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W ramach strony internetowej urzędu gromadzimy je w plikach Cookies oraz Local Storage. W ramach funkcjonującego newslettera wykorzystujemy również udostępnione przez Państwa adresy e-mail.

Udostępnienie nam danych osobowych w ramach strony internetowej nie jest warunkiem przewidzianym w ustawie i jest całkowicie dobrowolne. Jeśli nie udostępnią Państwo informacji zawartych w Cookies oraz Local Storage uniemożliwi to dostosowanie zawartości strony do Państwa preferencji, jak również uniemożliwi nam tworzenia statystyk dotyczących odwiedzin strony. W przypadku braku podania adresu e-mail nie będą Państwo mogli skorzystać z newslettera, w ramach którego przesyłamy interesujące Państwa informacje.

IV. Na jakiej podstawie i w jakim celu przetwarzamy Państwa dane osobowe

Przede wszystkim przetwarzamy je celach statystycznych przy użyciu narzędzia Google Analytics, które pomaga zrozumieć w jaki sposób Państwo korzystają z naszej strony internetowej. Statystyki pozwalają nam na modernizację struktury strony i jej zawartość. Dodatkowo informacje zawarte w plikach Cookies i Local Storage pozwalają nam rozpoznać urządzenie, z którego Państwo korzystają i dzięki temu wyświetlać treści dostosowane do Państwa preferencji.

Udostępniony adres e-mail wykorzystujemy w celu wysyłki newslettera zawierającego informację pochodzące z naszej witryny internetowej. Dzięki tej funkcjonalności możecie Państwo być na bieżąco z wydarzeniami w naszej gminie, bez konieczności cyklicznego sprawdzania strony/

Państwa dane osobowe przetwarzamy jedynie na podstawach wskazanych w RODO.  Przetwarzanie, które jest wykonywane w ramach korzystania z naszej witryny jest oparte na trzecich z nich:

  • Jeśli przetwarzanie danych osobowych jest niezbędne w celu realizacji naszych prawnie uzasadnionych interesów (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO).

Najlepsze odbiór naszych treści może nastąpić tylko w przypadku, gdy będziemy mogli je dostosować do Państwa zainteresowań. Dzięki temu witryna staje się atrakcyjniejsza. Jednak w tym celu musimy móc przetwarzać dane osobowe w celu prowadzenia statystyk, analizowania Państwa zainteresowań na podstawie treści które Państwo przeglądają. Ta podstawa prawna daje nam takie możliwości.

  • Przetwarzanie danych osobowych jest niezbędne dla wykonania umowy lub podjęcia działań na Twoje żądanie (art. 6 ust. 1 lit. b) RODO).

Jeśli udostępnią Państwo nam swój adres e-mail w celu otrzymywania newslettera, to dla podjęcia działań w tym zakresie musimy zapisać go w naszej bazie danych oraz dokonywać wysyłki zamówionych wiadomości.

V. Komu przekazujemy Państwa dane osobowe?

Dane osobowe gromadzone w ramach naszej witryny przekazywane są jedynie podmiotowi, który zajmuje się obsługą informatyczną naszej strony internetowej oraz operatorowi narzędzia Google Analytics – firmie Google LLC z siedzibą w Mountain View w Stanach Zjednoczonych.

VI. Cookies i Local Storage

Cookies (Ciasteczka) to nic innego, jak pliki znajdujące się na Państwa urządzeniach, które zawierają interesujące nas informacje w postaci unikalnych danych identyfikujących urządzenie oraz danych statystycznych dotyczących podejmowanych przez Państwa działań w ramach naszej witryny. Używamy również Local Storage. To technologia pozwalająca zapisać takie same dane jak w ciasteczkach w pamięci Twojej przeglądarki internetowej.

Po co nam Cookies i Local Storage? Dzięki informacjom w nich zawartym możemy sprawić, że nasza witryna będzie dla Państwa bardziej atrakcyjna. Dzięki nim dopasujemy wyświetlane treści do Państwa preferencji. W celach statystycznych następuje zautomatyzowane przetwarzanie danych osobowych w ramach funkcjonowania narzędzia Google Analytics.

Dzięki informacjom zawartym w Cookies i Local Storage możemy również sporządzać nasze statystyki, dzięki którym mamy informacje o ilości odwiedzających nas użytkowników oraz o tym jakie treści cieszyły się największą popularnością.

Dane zawarte w Cookies i Local Storage nie pozwalają na bezpośrednią identyfikację osoby fizycznej. Pozwalają zidentyfikować jedynie urządzenie, na którym zostały zapisane.

Jeżeli nie chcą Państwo, aby jakiekolwiek Cookies były zapisywane na Państwa urządzeniu, można to zmienić to w ustawieniach przeglądarki internetowej. Możesz też usunąć w całości dane zapisane w postaci Cookies lub Local Storage.

VII. Prawa osoby, której dane dotyczą

RODO modyfikuje Państwa uprawnienia dotyczące przetwarzania danych osobowych.

1. Prawo dostępu do danych osobowych

Na Państwa żądanie udzielimy informacji, czy przetwarzamy Państwa dane osobowe. Jesteśmy również zobowiązani, na oddzielne żądanie, udzielić bardziej szczegółowych informacji w zakresie: celów przetwarzania, kategorii danych osobowych, odbiorców danych lub ich kategorii, okresu przechowywania danych osobowych lub kryteriów jego ustalania, źródła pozyskania danych, o zautomatyzowanym przetwarzaniu danych osobowych i konsekwencjach takiego przetwarzania danych dla Państwa osoby. W przypadku przekazywania danych osobowych do Państwa trzeciego poinformujemy Państwa również o stosowanych zabezpieczeniach.

2. Prawo do żądania kopii przetwarzanych danych osobowych

Na Państwa żądanie sporządzimy kopię danych osobowych. Zostanie ona udostępniona w popularnym formacie pliku informatycznego. Pierwsza kopia zostanie udostępniona bezpłatnie. Jednak za każdą kolejną możemy naliczyć opłatę w wysokości, którą określimy w oparciu o postanowienia RODO.

3. Prawo do sprostowania oraz usunięcia danych osobowych

Jeśli okaże się, że Państwa dane osobowe są niepoprawne usuniemy nieprawidłowości. Zrobimy to z własnej inicjatywy – bądź, jeśli zwrócą nam Państwo na to uwagę – na zgłoszone żądanie.

Jeśli nie życzą sobie Państwo przetwarzania dotyczących Państwa danych osobowych usuniemy je z naszych baz danych. Pamiętaj jednak, że usunięcie adresu e-mail uniemożliwi nam wysyłkę newslettera. Mimo Państwa o żądania usunięcia będziemy jednak mogli przetwarzać niektóre dane osobowe na zasadach określonych w RODO.

4. Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych

W przypadkach przewidzianych przez RODO, na Państwa żądanie ograniczymy przetwarzanie Twoich danych osobowych. Najprościej rzecz ujmując ograniczenie przetwarzania danych osobowych uniemożliwia ich wykorzystanie poza przechowywaniem. W takim przypadku jakiekolwiek inne działania na danych podlegających ograniczeniu przetwarzania, będą mogły być wykonywane jedynie za Państwa zgodą.

5. Prawo do żądania przekazania przetwarzanych danych osobowych

Na zasadach przewidzianych w RODO mogą Państwo zażądać przekazania danych osobowych zapisanych w standardowym formacie pliku nadającym się do odczytu maszynowego. Jeśli Państwa celem jest przekazanie ich innemu administratorowi, prześlemy plik zawierający Państwa dane osobowe bezpośrednio do niego.

6. Prawo do sprzeciwu

W niektórych przypadkach, nawet jeśli przetwarzamy dane osobowe zgodnie z prawem bez Państwa zgody, możecie żądać od nas zaprzestania przetwarzania danych osobowych wnosząc sprzeciw. Będzie on uzasadniony, jeżeli wykażą Państwo, że nasze zgodne z prawem działania mimo wszystko naruszają nadrzędne interesy, prawa lub wolności osoby, której dane dotyczą.

7. Prawo do skargi do organu nadzorczego

W związku z wejściem w życie RODO i dostosowaniem polskiego prawa do nowej rzeczywistości, organem nadzorującym w Polsce respektowanie Państwa praw w zakresie przetwarzania danych osobowych jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Jeżeli uważają Państwo, że przez nasze działania związane z przetwarzaniem danych osobowych prawo zostało naruszone, istnieje możliwość wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

VIII. Okres przechowywania danych osobowych

Okres przechowywania danych osobowych różni się w zależności od celu, w jakim dane są wykorzystywane.

Państwa dane osobowe przetwarzane na podstawie:

  • W celu realizacji wysyłki newslettera – do momentu rezygnacji z niego.
  • Dane przetwarzane w dla realizacji naszego uzasadnionego interesu będą przetwarzane aż do momentu zgłoszenia uzasadnionego sprzeciwu.

IX. Przekazywanie danych za granicę

W związku z wykorzystaniem narzędzia statystycznego Google Analytics, udostępniamy dane statystyczne dotyczące odwiedzin naszej strony firmie Google LLC z siedzibą w Mountain View w Kaliforni, w USA. Wymiana danych osobowych pomiędzy UE a USA odbywa się na zasadach tzw. Privacy Shield – czyli porozumieniu pomiędzy USA a Komisją Europejską, dzięki któremu stwierdzono, iż USA zapewniają należyty poziom ochrony danych osobowych. Google LLC znajduje się na liście podmiotów w USA, które przetwarzają dane osobowe zgodnie z wymogami Privacy Shield, a co za tym idzie przekazywanie jej danych jest bezpieczne.